Χαλιά σαλονιού: 4 ιδιαίτερα χρήσιμα tips για την επιλογή τους

 Είναι αδιαμφισβήτητο ότι κανένα δωμάτιο δεν μπορεί να αναδειχθεί χωρίς χαλί. Διαφορετικά, δείχνει άδειο και ψυχρό, σαν η υπόλοιπη διακόσμησή τους να μην έχει νόημα και να μη μπορεί να δέσει με το χώρο. Τα χαλιά σαλονιού είναι φυσικά τα πιο σημαντικά σε ένα σπίτι, μιας και το σαλόνι συγκεντρώνει όλα τα βλέμματα και όλες τις προσπάθειες για μια στιλάτη διακόσμηση. Στην πράξη, όμως, αποδεικνύεται πιο δύσκολο από όσο νομίζουμε το να διαλέξουμε τα κατάλληλα χαλιά που θα αναδείξουν αντί να ασχημύνουν το σαλόνι. Οι παρακάτω συμβουλές βοηθούν σε αξιοπρόσεκτο βαθμό αυτή την πολύπλοκη διαδικασία που απαιτεί βασικές γνώσεις διακόσμησης.

Μέγεθος

Το πρώτο, σχετικά εύκολο βήμα είναι να διαλέξουμε ένα χαλί με βάση το μέγεθός του. Πριν μερικά χρόνια, ήταν στη μόδα οι μοκέτες και τα χαλιά που κάλυπταν όλο ή σχεδόν όλο το δάπεδο, όμως πλέον ζητούμενο είναι να φαίνεται το πάτωμα. Ο κανόνας λέει ότι το χαλί πρέπει να καλύπτει περίπου 50-60% του δαπέδου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα καλύπτει λίγο πάνω από το μισό χώρο. Παράλληλα, δεν πρέπει να είναι κολλητά στον τοίχο, αλλά να διατηρεί μια απόσταση περίπου 10-15 εκατοστών από αυτόν.

Χρώμα

Αρκετά πιο δύσκολο στάδιο είναι η επιλογή του χρώματος. Γενικά, γνωστός κανόνας της διακόσμησης είναι ότι κάθε στοιχείο αναδεικνύεται καλύτερα, όταν επιτυγχάνονται αντιθέσεις στο χώρο. Έτσι, σας προτείνουμε να διαλέξετε ένα χαλί που είναι σε διαφορετικό χρώμα από τα έπιπλα και τους τοίχους. Αν η επίπλωση και η διακόσμηση είναι σε ουδέτερα χρώματα, τότε μπορείτε να βάλετε χρώμα με χαλιά σαλονιού σε έντονες και ιδιαίτερες αποχρώσεις, όπως πορτοκαλί ή πράσινο. Αν, όμως, υπάρχει ήδη χρώμα, καλό είναι να δημιουργήσετε ένα ήρεμο αποτέλεσμα με χαλί σε ανοιχτούς και ήπιους τόνους, όπως μπεζ, άσπρο ή γκρι.

Σχέδιο

Συναφής με την επιλογή του χρώματος είναι και η επιλογή του σχεδίου. Τα μοντέρνα χαλιά είναι συνήθως μονόχρωμα ή έχουν γεωμετρικά και αφαιρετικά μοτίβα, ενώ τα κλασικά έχουν πιο περίτεχνα σχέδια. Το τι θα διαλέξετε έχει να κάνει με τη συνολική διακόσμηση του σαλονιού, αλλά δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Κάτι άλλο που πρέπει να λάβετε παράλληλα υπόψη είναι το πόσο φορτωμένο ή όχι είναι το σαλόνι. Με λίγα λόγια, ακόμα και σε ένα μοντέρνο σαλόνι με λιτά έπιπλα, αν οι τοίχοι έχουν έντονα στοιχεία με επιβλητικούς πίνακες ή κυριαρχούν μεγάλα και φαντασμαγορικά διακοσμητικά, το χαλί πρέπει να είναι λιτό και μονόχρωμο. Αντίθετα, ένα χαλί με πρωτότυπα σχέδια ταιριάζει σε ένα απλό σαλόνι, αφού μπορεί να του δώσει χαρακτήρα χωρίς μεγάλη προσπάθεια.

Πολλά χαλιά

Μια σχετικά νέα τάση είναι τα πολλά χαλιά σαλονιού, κάτι που επιτρέπει να χτίζεται η αίσθηση της διαφορετικότητας μέσω του mix’ n’ match. Αντί, λοιπόν, για ένα μεγάλο χαλί, μπορείτε να προσθέσετε πολλά μικρά ή ένα μεγάλο και δύο μικρά. Πιο εύκολο είναι να βάλετε ένα μικρό χαλί πάνω στο ήδη υπάρχον μεγάλο, ώστε να επιτύχετε χρωματική αντίθεση, για παράδειγμα ένα μικρό μαύρο χαλί πάνω σε ένα άσπρο.