Ενεργειακά ξύλινα κουφώματα: Κι όμως υπάρχουν και είναι τα πιο αποδοτικά!

Τα τελευταία χρόνια, μεγάλο μέρος της συζήτησης που γίνεται γύρω από τις παρεμβάσεις στα κτίρια αφορά την ενεργειακή τους αναβάθμιση και το πώς μπορούμε να μειώσουμε την ενέργεια που απαιτείται για την ψύξη και τη θέρμανσή τους. Τεράστιες δυνατότητες σε αυτό το πεδίο προσφέρουν τα ενεργειακά κουφώματα, τα οποία εμποδίζουν το κρύο και τη θερμότητα να εισέλθει μέσα στο κτίριο. Όταν ακούμε ενεργειακά κουφώματα, κατευθείαν το μυαλό μας πηγαίνει στα κουφώματα αλουμινίου, όμως αυτό είναι ένας μεγάλος μύθος. Και τα ξύλινα κουφώματα μπορούν να είναι ενεργειακά, όσο και αν αυτό δεν ακούγεται τόσο συχνά.

Βασικά, όλα τα ξύλινα κουφώματα είναι κατά βάση ενεργειακά, επειδή το ξύλο είναι το κατεξοχήν θερμομονωτικό υλικό. Όμως, μπορούν να γίνουν κάποιες μικρές και πολύ οικονομικές παρεμβάσεις, για να γίνουν ακόμα πιο αποτελεσματικά τα ξύλινα κουφώματα στην απώθηση του κρύου και της ζέστης.

Ξύλο σκούρου χρώματος

Γιατί να χρησιμοποιήσω ξύλινα κουφώματα;

Καταρχάς, είναι πολύ σημαντικό να υπενθυμίσουμε τα πλεονεκτήματα των ξύλινων κουφωμάτων, ώστε να γίνει απόλυτα κατανοητό για ποιο λόγο συμφέρουν σε σχέση με τα κουφώματα αλουμινίου και τα PVC. Συγκεκριμένα, τα ξύλινα κουφώματα:

  • έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό θερμομόνωσης, το οποίο αγγίζει το 80%. Το ξύλο ως υλικό είναι έως και 1.000 φορές πιο θερμομονωτικό σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα υλικά.
  • έχουν εξαιρετικές ηχομονωτικές ιδιότητες.
  • είναι εξαιρετικά ανθεκτικά με διάρκεια ζωής, εφόσον γίνεται η κατάλληλη συντήρηση, έως 200 χρόνια.
  • παρουσιάζουν το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα, το οποίο ταιριάζει σε όλα τα σπίτια και δεν φεύγει ποτέ από τη μόδα.

Χάραξη σχεδίου επάνω σε ξύλο

Πώς μετατρέπονται τα ξύλινα κουφώματα σε ενεργειακά;

Το βασικότερο πλεονέκτημα της διαδικασίας είναι ότι δεν χρειάζεται να αντικαταστήσετε τα ξύλινα κουφώματα που ήδη έχετε. Σε αντίθεση με τα κουφώματα αλουμινίου, τα ξύλινα κουφώματα μετατρέπονται σε ενεργειακά με μερικές πολύ απλές και κυρίως φθηνές κινήσεις, χωρίς να χρειάζεται να τα αντικαταστήσετε και να υποβληθείτε σε ένα τεράστιο έξοδο. Αυτό συμβαίνει, επειδή το ξύλο είναι από μόνο του θερμομονωτικό υλικό, οπότε δεν απαιτείται κάποια σοβαρή παρέμβαση.

Συγκεκριμένα, δύο πράγματα μπορείτε να κάνετε, για να αυξήσετε τη θερμομονωτική ικανότητα των ξύλινων κουφωμάτων σας:

  • Να αντικαταστήσετε τους υαλοπίνακες και να βάλετε διπλά τζάμια. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της απώλειας θερμότητας, αλλά και την αυξημένη ηχομόνωση έως 60% παραπάνω σε σχέση με πριν. Το κόστος αντικατάστασης των τζαμιών είναι εξαιρετικά χαμηλό και η εργασία ολοκληρώνεται μέσα σε λίγες ώρες.
  • Να τοποθετήσετε λάστιχα από σιλικόνη στα κουφώματα, ώστε η απώλεια θερμότητας να είναι η ελάχιστη. Πρόκειται, επίσης, για μία πολύ οικονομική και γρήγορη εργασία με θεαματικά αποτελέσματα.

Έτσι, δεν θα χρειαστεί να αλλάξετε τα παλιά ξύλινα κουφώματά σας και να καταλήξει στα σκουπίδια ένα τέτοιο διαχρονικό και πολύτιμο στοιχείο για κάθε σπίτι. Εφόσον, όμως, σκέφτεστε να τοποθετήσετε καινούρια κουφώματα στο σπίτι σας, ισχύει ακριβώς το ίδιο. Μπορείτε να προμηθευτείτε υψηλής ποιότητας ξύλινα κουφώματα, τα οποία είναι ήδη ενεργειακά με ειδικές θερμομονωτικές μπογιές και διπλούς ή τριπλούς υαλοπίνακες.