Πώς να πλύνετε τις πλεκτές μπλούζες με ασφάλεια

Οι πλεκτές μπλούζες έχουν επανέλθει στη μόδα και τις λατρεύουμε για την απαλότητα και τη ζεστασιά τους. Ωστόσο, χρειάζονται προσοχή στο πλύσιμο. Καλό είναι να μην τις πλένετε στο πλυντήριο, καθώς μπορεί να μπουν. Αλλά και στο χέρι θα πρέπει να προσέξετε ορισμένα σημεία, ώστε το αγαπημένο σας πλεκτό να μην επιβαρυνθεί και τα χρώματά του να παραμείνουν αναλλοίωτα. Αν δεν ξέρετε πώς να το κάνετε, μπορεί μετά το πλύσιμο η μπλούζα να είναι μεν καθαρή, αλλά να έχει παραμορφωθεί.

Ειδικά αν η πλεκτή μπλούζα είναι από μαλλί, τότε το πλύσιμο πρέπει να ακολουθήσει τα παρακάτω βήματα:

  • Επιλέξτε το σωστό απορρυπαντικό: Χρησιμοποιήστε ένα ήπιο απορρυπαντικό για όλα τα πλεκτά, ακόμα και αν είναι από βαμβάκι ή ακρυλικό. Για τις μάλλινες πλεκτές μπλούζες θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε το ειδικό καθαριστικό για μάλλινα. Όλα τα υπόλοιπα θα βλάψουν ανεπανόρθωτα τις ίνες του ρούχου.
  • Αναμίξτε το με δροσερό νερό: Σε μια λεκάνη ή στη μπανιέρα, προσθέστε τη συνιστώμενη δόση και αναμίξτε τη με δροσερό νερό. Το νερό πρέπει να είναι το μέγιστο σε θερμοκρασία 20 βαθμών Κελσίου. Αν η μπλούζα είναι από βαμβάκι ή ακρυλικό, τότε η θερμοκρασία μπορεί να φτάσει και τους 30 βαθμούς.
  • Ανακινήστε απαλά: Ανακινήστε απαλά τη μπλούζα στο νερό για να την καθαρίσετε, αλλά ποτέ μην την τρίβετε, γιατί θα καταστρέψετε τις ίνες της. Αν έχει επίμονους λεκέδες, αφήστε τη να μουλιάσει στο νερό για 1-2 ώρες.
  • Ξεπλύνετε με άφθονο νερό: Χρησιμοποιήστε κρύο νερό για να ξεπλύνετε την περίσσεια του απορρυπαντικού μετά την ολοκλήρωση του πλυσίματος. Συνεχίστε να ξεβγάζετε μέχρι στη λεκάνη να μείνει μόνο νερό.
  • Σκουπίστε τη μπλούζα: Στύψτε απαλά το πουλόβερ, ώστε να φύγει η περίσσεια νερού. Ύστερα, τοποθετήστε το σε στεγνή απορροφητική πετσέτα σε επίπεδη επιφάνεια. Αν δεν κάνετε αυτό το βήμα και κρεμάσετε κατευθείαν τη μπλούζα, για να στεγνώσει, τότε θα ξεχειλώσει από το βάρος του νερού και θα χαλάσει το σχήμα της.
  • Τοποθετήστε τη μπλούζα στην απλώστρα: Ακουμπήστε τη μπλούζα στην απλώστρα πάνω σε πολλά σκοινιά, ώστε να είναι ανοιχτή και να μην πιέζεται σε κανένα σημείο. Αφήστε την να στεγνώσει για 24 ώρες. Αν μετά δεν έχει στεγνώσει εντελώς, τότε γυρίστε την από την άλλη πλευρά. Αν το χρώμα του πλεκτού είναι σε έντονη απόχρωση, μην το αφήνετε να στεγνώνει για ώρες κάτω από τον ήλιο. Ένας χώρος με φυσικό φως, χωρίς υγρασία είναι ο πλέον κατάλληλος.

Πάντως, οι πλεκτές μπλούζες καλό είναι να μην πλένονται πάνω από 1-2 φορές τον χρόνο, γιατί οι ίνες τους θα ταλαιπωρηθούν υπερβολικά.

Ευχαριστούμε την Miss-Simbolo.gr για τον χρήσιμο οδηγό.