Καθιστική ζωή; 5 σύντομες ασκήσεις που θα βελτιώσουν την κατάσταση

Όλοι μας καθόμαστε περισσότερο και κινούμαστε λιγότερο.

Κατά μέσο όρο, καθόμαστε περί 7,7 ώρες την ημέρα, με μερικούς ανθρώπους να κάθονται έως και 15 ώρες την ημέρα σύμφωνα με την Global Studies. Αυτό είναι πραγματικά κακό για την υγεία μας.

Τόσο κακό που έχει και δικό της όνομα: καθιστική νόσος!

Το να περνάμε μερικές ώρες την εβδομάδα στο γυμναστήριο, ή σε κάποια άλλη μέτρια ή έντονη σωματική δραστηριότητα, δεν φαίνεται να αντισταθμίζει σημαντικά τον κίνδυνο που μπορεί να επιφέρει η καθιστική νόσος, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Queensland της Αυσταλίας.

«Για τους ανθρώπους που κάθονται το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής είναι περίπου ίδιος με το κάπνισμα» σύμφωνα με την καρδιολόγο Martha Grogan της Mayo Clinic ενώ η NASA και ο δρ. Joan Vernikos, ερευνητής και πρώην διευθυντή της Διεύθυνσης Life Sciences της NASA, αποφάνθηκαν:

«Οι κλασσικές γυμναστικές ασκήσεις είναι αναποτελεσματικές για να αντισταθμίσουν τις δυσμενείς επιπτώσεις της καθιστικής ζωής. Ιατρικές μελέτες σε αστροναύτες δείχνουν ότι στην πρόκληση βαρύτητας η ολοήμερη κίνηση είναι πιο σημαντική για την καλή υγεία από την κλασική γυμναστική».

Χρειάζεται κίνηση και ενεργοποίηση κάθε μέρα, έστω λίγο, αν θέλουμε να είμαστε υγιείς.

Αν βάλουμε στο πρόγραμμα αυτές τις 5 σύντομες ασκήσεις και το τηρήσουμε θα δούμε διαφορά.

1. Μερικά squats, όσα αντέχουμε (δέκα με είκοσι είναι μια χαρά, αλλά και πέντε για αρχή είναι τέλεια)

2.Μισή ώρα περπάτημα

Παρκάρουμε λίγο πιο μακριά, πάμε με την συγκοινωνία μια μέρα στην δουλειά, ψωνίζουμε από το λιγότερο κοντινό μας σούπερ μάρκετ. Μισή ώρα δεν είναι τίποτα, κι όμως είναι τα πάντα!

3. Άλματα (όσα και squats αρκούν)

4. Σκάλες αντί για ασανσέρ

5. Αναπνοές και τέντωμα μακριά από την οθόνη

Κάθε μία ώρα-και κάθε σαράντα λεπτά αν μας παίρνει- σηκωνόμαστε, περπατάμε λίγο γύρω από το γραφείο μας, ξεπιανόμαστε, αναπνέουμε βαθιά. Ένα δύο λεπτά που κάνουν την διαφορά.

Ίσως σας ακούγονται λιγάκι…παράξενα ή υπερβολικά όλα αυτά, αλλά αν τα βάλτε στην καθημερινότητά σας θα δείτε σίγουρα αλλγή στην υγεία την διάθεσή σας.

Πηγή: in.gr