Τα 6 καλύτερα superfoods για εγκύους

Τα superfoods δεν αντικαθιστούν σε καμία περίπτωση την ισορροπημένη διατροφή, όμως στα πλαίσια μια υγιεινής διατροφής μπορούν να κάνουν θαύματα, ειδικά όταν υπάρχουν αυξημένες ανάγκες του οργανισμού σε ενέργεια και ευεξία. Μια τέτοια κλασική περίπτωση είναι η εγκυμοσύνη, κατά τη διάρκεια της οποίας ο οργανισμός της γυναίκας χρειάζεται ενίσχυση. Δεν είναι απαραίτητο να πάρετε συγκεκριμένα συμπληρώματα διατροφής, επειδή υπάρχουν τροφές που μπορούν να επιτελέσουν αυτό το ρόλο. Έτσι, πάντα σε συνεργασία με το γυναικολόγο της, μια έγκυος μπορεί να καταναλώσει μεγαλύτερες ποσότητες από συγκεκριμένα superfoods που θα τη βοηθήσουν να αντεπεξέλθει σε αυτή την απαιτητική περίοδο από όλες τις απόψεις.

Φρούτα

Εφόσον δεν έχετε πρόβλημα με διαβήτη εγκυμοσύνης, μπορείτε να καταναλώσετε άφοβα φρέσκα φρούτα, τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνη C, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Είναι μάλιστα η καλύτερη εναλλακτική στα γλυκά, τα οποία γενικά πρέπει να λαμβάνονται με φειδώ. Όλα τα φρούτα είναι πολύ ευεργετικά, όμως ειδικά τα βατόμουρα, τα μήλα και τα κεράσια δεν πρέπει να λείπουν σε καμία περίπτωση από την καθημερινή σας διατροφή.

φρουτα

Σκούρα λαχανικά

Όλα τα λαχανικά θα μπορούσαν εύκολα να χαρακτηριστούν ως superfoods, όμως κάποια είναι λίγο περισσότερο από τα υπόλοιπα. Τα σκουρόχρωμα λαχανικά, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, όχι μόνο είναι πλούσια σε βιταμίνη C αλλά και έχουν μεγάλες ποσότητες φυλλικού οξέος, το οποίο σύμφωνα με μελέτες προλαμβάνει τις γενετικές μεταλλάξεις.

Άπαχο κρέας

Η πρόσληψη σιδήρου είναι κομβικής σημασίας, για να έχετε ενέργεια καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σε κάποιες περιπτώσεις απαιτείται πρόσληψη σιδήρου ως συμπλήρωμα διατροφής, όμως γενικά αυτή μπορεί να γίνει και με την κατανάλωση άπαχου κρέατος, είτε κόκκινου είτε κοτόπουλου. Το κρέας είναι απαραίτητο στην εγκυμοσύνη και επειδή περιέχει μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης που δίνει ενέργεια στην έγκυο και χτίζει το μυϊκό σύστημα του μωρού.

απαχο κρεας

Σιτάρι ολικής άλεσης

Το σιτάρι ολικής άλεσης περιέχει σύνθετους υδατάνθρακες, οι οποίοι δίνουν άμεση ενέργεια χωρίς όμως να παχαίνουν και να αυξάνουν το γλυκαιμικό δείκτη στο αίμα. Ψωμί και ζυμαρικά ολικής άλεσης είναι μια πολύ καλή επιλογή για έλεγχο του βάρους στην εγκυμοσύνη, αίσθηση πληρότητας με μικρή ποσότητα και καταπολέμηση της πιθανότητας για εμφάνιση διαβήτη.

ψωμι ολικης αλεσης

Γιαούρτι

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι απαραίτητα στην εγκυμοσύνη, γιατί περιέχουν ασβέστιο και πρωτεΐνες. Ωστόσο, το γάλα προκαλεί συχνά στομαχικές διαταραχές στις εγκύους, ενώ ορισμένα τυριά, όπως το ροκφόρ και το κατσικίσιο τυρί, δεν πρέπει να καταναλώνονται, επειδή ενδέχεται να μεταδώσουν λιστέρια, ένα παράσιτο που είναι πολύ επικίνδυνο για το έμβρυο. Από την άλλη, το γιαούρτι περιέχει προβιοτικά που βοηθούν στην καταπολέμηση των στομαχικών διαταραχών και συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου. Έχει μεγάλη ποσότητα σε ασβέστιο και πρωτεΐνη, ενώ ακόμα και άπαχο είναι πολύ νόστιμο, ένα εξαιρετικό πρωινό για ενέργεια όλη τη μέρα.

γιαουρτι

Καρύδια

Γενικά, οι ξηροί καρποί είναι πολύ καλή πηγή σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, μαγνήσιο και πρωτεΐνες, όμως ειδικά τα καρύδια σύμφωνα με μελέτες ενισχύουν την πνευματική ανάπτυξη και τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου. Απλώς, χρειάζεται προσοχή στην κατανάλωσή τους, η οποία πρέπει να γίνεται με μέτρο, επειδή περιέχουν πολλές θερμίδες.