Είδη καθαρισμού για ξύλινα πατώματα: τα μυστικά για το παρκέ σας

Τα ξύλινα πατώματα δίνουν έναν αέρα αρχοντιάς στα σπίτια καθώς και μια ζεστή αίσθηση θαλπωρής. Αυτός ο όμορφος τρόπος να ντύσουμε το δάπεδο, όμως, χρειάζεται προσοχή κατά τον καθαρισμό. Γενικά, απαιτούνται ήπια είδη καθαρισμού, ειδικά για ξύλινες επιφάνειες, ενώ πρέπει να προσέχετε και τα σφουγγάρια και τις σκούπες που τρίβουν το πάτωμα, ώστε να μην προκληθούν γρατζουνιές, αποχρωματισμοί και διαβρώσεις. Με αυτά τα μυστικά για παρκέ, θα το δείτε να λάμπει χωρίς να το βλάψετε.

Αποφύγετε την υγρασία

Η υγρασία είναι ένας από τους χειρότερους εχθρούς του ξύλου και πρέπει να αποφεύγεται πάση θυσία. Στον βροχερό καιρό καλό είναι να βγάζετε τα παπούτσια πριν πατήσουν πάνω στο δάπεδο, ενώ αν πέσει νερό ή άλλο υγρό πάνω στο παρκέ πρέπει να το σκουπίζετε αμέσως πριν απορροφηθεί από το ξύλο. Αυτόν τον κανόνα θυμηθείτε τον και στο καθάρισμα. Όταν σφουγγαρίζετε, η σφουγγαρίστρα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο στραγγισμένη και τα παράθυρα ανοιχτά, ώστε να στεγνώσει αμέσως το πάτωμα. Υπάρχουν, μάλιστα, και ειδικές περιστρεφόμενες σφουγγαρίστρες, οι οποίες κρατούν ελάχιστη υγρασία, για να μην επιβαρύνουν το πάτωμα.

πανι παρκετεζαςΣκούπισμα

Η ηλεκτρική σκούπα είναι φυσικά η αγαπημένη συσκευή για το σκούπισμα, δεν είναι όμως πανάκεια όσον αφορά στα ξύλινα παρκέ. Το πέλμα της ηλεκτρικής σκούπας μπορεί να χαράξει το ξύλο, οπότε πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ και μόνο όταν είναι εντελώς απαραίτητο. Ιδανικά είναι τα ηλεκτροστατικά πανάκια που προσαρμόζονται και σε κοντάρι και τα οποία αφαιρούν μεγάλο μέρος της σκόνης με τη μαλακή –φιλική προς το ξύλο- επιφάνειά τους. Έτσι, η ηλεκτρική σκούπα θα μπαίνει σπανιότερα.

Δύσκολοι λεκέδες

Για τους δύσκολους, επίμονους λεκέδες που έχουν εισχωρήσει στην επιφάνεια του ξύλου, μην προσπαθείτε να τους αφαιρέσετε με γυαλόχαρτο ή συρμάτινο σφουγγαράκι, ενώ από τα είδη καθαρισμού απαγορεύονται τα τοξικά απορρυπαντικά που θα διαβρώσουν την επιφάνεια. Ένα μαλακό πανί με ειδικό καθαριστικό για παρκέ είναι η καλύτερη επιλογή, ενώ και το κερί πατώματος θα το κάνει να λάμπει. Πολύ αποτελεσματικά μπορεί να είναι και τα φυσικά είδη καθαρισμού, όπως το ξύδι. Για σκούρες κηλίδες, ανακατέψτε λίγο ξύδι σε χλιαρό νερό και αφήστε εκείνο το σημείο να μουλιάσει για μερικά λεπτά, προτού το σκουπίσετε σχολαστικά. Για λεκέδες από λίπος συχνά τα είδη καθαρισμού για ξύλινα παρκέ δεν αποδεικνύονται όσο αποτελεσματικά θα θέλαμε. Αν η περιοχή παραμένει θολή, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να την τρίψετε με λίγο υγρό πιάτων που απορροφά αμέσως τα ζωικά λίπη, όπως ακριβώς κάνει και στα πιάτα.

Σημάδια από τακούνια

Γενικά, σας προτείνουμε να αποφεύγετε τα τακούνια και ειδικά τα μυτερά τακούνια πάνω στα ξύλινα δάπεδα, αφού αν προκληθεί ζημιά, δύσκολα μπορεί να αποκατασταθεί και αυτό μόνο αν επιληφθεί του θέματος ειδικός που θα στρώσει από πάνω το φινίρισμα του ξύλου. Για απλές αμυχές ή βρωμιές, όμως, από τακούνια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα αντίστοιχα είδη καθαρισμού που κυκλοφορούν στην αγορά. Ψεκάστε με αυτά το ύφασμα ενός παλιού ρούχου και τρίψτε απαλά μέχρι να εξαφανιστεί το σημάδι.