Οι εραστές της θάλασσας

Οι ενοικιάσεις φουσκωτών σκαφών αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή για τους «εραστές» της θάλασσας και τους λάτρεις των κοντινών θαλασσινών εξορμήσεων. Οι Έλληνες ανέκαθεν χαρακτηριζόμαστε για την αγάπη στη θάλασσα και σε ό,τι έχει σχέση με αυτήν, τη ναυπήγηση, τα σχετιζόμενα αθλήματα, τα ψάρια και τα θαλασσινά που μας προσφέρει σε αφθονία. Τα τελευταία δε χρόνια, με την άνοδο του βιοτικού επιπέδου που συντελέστηκε τις τελευταίες δεκαετίες, οι καλοκαιρινές διακοπές, για το μέσο Έλληνα, έγιναν συνώνυμα με τα «μπάνια του λαού» και κυρίως, πριν τη βαθιά οικονομική κρίση, με επισκέψεις σε νησιά και παράκτιους προορισμούς.

ενοικιαση φουσκωτων σκαφωνΗ χώρα μας είναι γεμάτη από σπάνιες ομορφιές, μοναδικής ωραιότητας παραλίες, που ορισμένες από αυτές θα μπορούσαν κάλλιστα να χαρακτηριστούν ως εξωτικές. Υπάρχουν πραγματικά δυσπρόσιτες ή απρόσιτες με τροχοφόρα μέσα, εντελώς απομονωμένες, παρθένες ακτές σε ολόκληρο τον αιγιαλό της χώρας μας. Είναι αδύνατο να πλησιαστούν ακόμα και πεζή. Βρίσκονται τόσο σε άγνωστα και δύσβατα σημεία στα αστικά κέντρα, όσο και σε νησιά και βραχονησίδες που συναντώνται διάσπαρτες στις ελληνικές θάλασσες. Τα νερά είναι πεντακάθαρα και σε κάποιες περιπτώσεις εμφανίζουν παράξενα ωραίους χρωματικούς συνδυασμούς, όπως τα περίφημα τρικουάζ.

Γιατί λοιπόν, εφόσον έχουμε τη δυνατότητα, να μην αδράξουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε αυτές τις μοναδικές ομορφιές, που χαρίζει απλόχερα η ελληνική φύση; Το φουσκωτό σκάφος, αφού δεν μπορούμε όλοι να έχουμε κότερο ή θαλαμηγό, αποτελεί μια ιδανική λύση για να μπορέσει κανείς να νιώσει τη μοναδική οσμή της θάλασσας, να αφεθεί το βλέμμα στο απέραντο γαλάζιο και να βυθιστεί στα καταγάλανα ύδατα, μακριά από αδιάκριτα βλέμματα. Εάν δε, υπάρχει ο κατάλληλος εξοπλισμός, η γνώση και η διάθεση, δύναται κανείς να αλιεύσει στα κρυστάλλινα νερά.

Η οικονομική κρίση, όπως ήταν φυσικό, επηρέασε και τον τομέα της αγοράς σκαφών, ακόμα και στα φουσκωτά. Άλλωστε ήταν μια μικρή πολυτέλεια για τη μεσαία τάξη. Η συντήρησή του άλλωστε έχει ένα διόλου ευκαταφρόνητο κόστος. Αυτό αφορά τον ελλιμενισμό, τον εξοπλισμό, την ασφάλιση, τις φυσιολογικές φθορές και τα καύσιμα, εάν πρόκειται για μηχανοκίνητο και όχι ιστιοφόρο. Το τελευταίο έχει σαφώς χαμηλότερα έξοδα αλλά δεν παρέχει τις ίδιες ανέσεις.

Η ενοικίαση φουσκωτών σκαφών λοιπόν, απαλλάσσει τον ενδιαφερόμενο από όλη αυτή τη διαδικασία  και φυσικά είναι σαφώς πιο οικονομική. Άλλωστε αποτελεί ένα μεταφορικό μέσο, που δε χρησιμοποιείται όλο το χρόνο, αλλά μόνο για λίγους μήνες και υπό συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες. Με άλλα λόγια, η χρήση είναι σχετικά περιορισμένη. Θεωρείται λοιπόν μια συμφέρουσα λύση η ενοικίαση, από την άποψη ότι η συντήρηση και η ασφάλιση επιβαρύνουν τον ιδιοκτήτη. Επιπροσθέτως, οι εξειδικευμένες εταιρίες μπορούν να παρέχουν τεχνική υποστήριξη και χρήσιμες συμβουλές. Επίσης ο «πελάτης» έχει τη δυνατότητα πολλαπλών επιλογών για το μέγεθος του σκάφους, αλλά και να προσαρμόζεται ανάλογα με τις διαφορετικές ανάγκες που μπορεί να προκύπτουν σε κάθε διαφορετικό ταξίδι.

Οι ελληνικές θάλασσες θεωρούνται μοναδικής ομορφιάς και παρέχουν απεριόριστη γκάμα δραστηριοτήτων, λόγω του υπέροχου μεσογειακού κλίματος και τη φυσιολογίας τους. Το απαράμιλλο κάλλος της ελληνικής φύσης, τα μοναδικά καταγάλανα νερά και οι σπάνιας ωραιότητας παραλίας «περιμένουν», για να εξερευνηθούν. Τα φουσκωτά σκάφη προσφέρουν καλές ευκαιρίες για την πρόσβαση σε αυτές, ενώ η ενοικίασή τους παρέχει σημαντικά οφέλη.