Ανακύκλωση οικιακού και επαγγελματικού εξοπλισμού: όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η προστασία του περιβάλλοντος είναι υπόθεση όλων μας και ξεκινάει από μικρά πράγματα, όπως το να πετάμε τις συσκευασίες μας στους ειδικούς μπλε κάδους ή τις χρησιμοποιημένες μπαταρίες στα πιστοποιημένα σημεία αλλά και να χρησιμοποιούμε όσο το δυνατόν λιγότερο το αυτοκίνητό μας. Ένα μεγάλο κεφάλαιο στην προστασία του περιβάλλοντος είναι η ανακύκλωση των συσκευών. Συγκεκριμένα, η μη ανακύκλωση των συσκευών μπορεί να κάνει τόσο μεγάλη ζημιά στο περιβάλλον που ουσιαστικά να εκμηδενίσει τις όποιες άλλες προσπάθειες γίνονται. Και αυτό διότι οι ηλεκτρονικές συσκευές αλλά και οι μεγάλες συσκευές επαγγελματικού εξοπλισμού διαθέτουν καταρχάς μεγάλη ποσότητα σε μέταλλο, το οποίο είναι απαραίτητο να αξιοποιηθεί, ενώ οι περισσότερες περιέχουν και ουσίες που μπορεί, αν καταλήξουν στη χωματερή, να βλάψουν το υπέδαφος και μέσω αυτού τον υδροφόρο ορίζοντα. Τέτοιες ουσίες είναι τα συστατικά των μπαταριών και των ηλεκτρονικών συνδέσεων που περιέχουν οι συσκευές, ενώ τα οικιακά και επαγγελματικά ψυγεία περιέχουν φρέον για τη λειτουργία ψύξης, μία ιδιαίτερα βλαπτική ουσία για τον αέρα, το νερό και το έδαφος. Έτσι, λοιπόν, η ανακύκλωση των συσκευών είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική.

 

Πώς γίνεται η ανακύκλωση του οικιακού και επαγγελματικού εξοπλισμού;

Εφόσον αποφασίσετε να ανανεώσετε κάποια συσκευή του οικιακού ή του επαγγελματικού εξοπλισμού σας, πρέπει να γνωρίζετε τα εξής: Οι περισσότερες αλυσίδες πώλησης συσκευών έχουν συμβληθεί στο ειδικό δίκτυο ανακύκλωσης και είναι υποχρεωμένες να παραλάβουν την παλιά σας συσκευή, μόλις σας παραδώσουν τη νέα. Μάλιστα, δεν θα επιβαρυνθείτε εσείς ως καταναλωτής ή επιχειρηματίας με το κόστος της αποκομιδής και της μεταφοράς στα πιστοποιημένα κέντρα ανακύκλωσης, ενώ ο υπόχρεος δεν μπορεί να μετακυλήσει σε εσάς κανένα βάρος ούτε να αρνηθεί αυτή την υποχρέωση.

 

Ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθηθεί

Για να γίνει η παραλαβή της παλιάς σας ηλεκτρικής ή ηλεκτρονικής συσκευής, θα πρέπει αυτή να έχει αποσυνδεθεί, ενώ αν ήταν εντοιχισμένη συσκευή να έχει αποτοιχιστεί και να βρίσκεται σε προσβάσιμο σημείο. Επίσης, θα πρέπει να είναι καθαρή και όσον αφορά στα οικιακά και επαγγελματικά ψυγεία, θα πρέπει αυτά να μην έχουν πάγους ούτε νερό. Την ημέρα και ώρα που θα σας παραδοθεί η συσκευή, κατόπιν συνεννόησης, θα γίνει και η παραλαβή της παλιάς σας συσκευής από τα ίδια άτομα, για να οδηγηθεί στην ανακύκλωση.

 

Σε ποιες περιπτώσεις δεν είναι δυνατή η ανακύκλωση των συσκευών με τον παραπάνω τρόπο

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις, κατά τις οποίες η επιχείρηση, από την οποία αγοράσατε τη νέα συσκευή, δεν είναι υποχρεωμένη να πάρει πίσω την παλιά και να την πάει για ανακύκλωση. Αυτό θα συμβεί όταν το παλαιό μηχάνημα προς ανακύκλωση είναι ογκώδες και βαρύ, όπως δυστυχώς συμβαίνει με τα περισσότερα μηχανήματα επαγγελματικού εξοπλισμού. Επαγγελματικά ψυγεία-ντουλάπες αλλά και κάθε συσκευή που ξεπερνά το 1,90cm σε ύψος και τα 75cm σε πλάτος δεν είναι δυνατόν να παραληφθούν με αυτόν τον τρόπο. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να κάνετε ειδική συνεννόηση με το κέντρο ανακύκλωσης και να ακολουθηθούν όλες οι διαδικασίες, για να απομακρυνθεί με ασφάλεια η παλιά σας ηλεκτρική συσκευή.

 

Συγγραφή άρθρου: Serko Ararat