Έπιπλα και κατοικίδια: μια συνύπαρξη χωρίς ζημιές

Η αλήθεια είναι πως όλοι προσπαθούμε να διατηρήσουμε τα έπιπλά μας σαν καινούρια και να τα προστατεύσουμε από πιθανές ζημιές, οπότε το να συνυπάρξει η ακριβή μας τραπεζαρία ή ο καναπές του σαλονιού με κάποιο σκύλο ή γάτα μας τρομάζει. Από την άλλη, το να ζει κανείς με ένα ζωάκι του προσφέρει υπέροχες στιγμές και φυσικά το να σώσουμε κάποιο αδέσποτο από το δρόμο είναι μια υπέρτατη πράξη αγάπης και θάρρους. Πώς θα καταφέρουμε, λοιπόν, να φέρουμε μέσα στο σπίτι το μικρό μας φίλο χωρίς να θρηνήσουμε τα έπιπλά μας; Όλα γίνονται αρκεί να υπάρχει λίγη οργάνωση και πειθαρχία.

 

Το πρώτο που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι ότι τόσο οι σκύλοι όσο και οι γάτες εκπαιδεύονται σε βασικές οδηγίες, οπότε δεν είναι δύσκολο να μάθετε στο ζωάκι σας να σέβεται τα ακριβά σας έπιπλα. Αν ο σκύλος πάει να δαγκώσει το ξύλινο πόδι της κρεβατοκάμαρας ή η γάτα θελήσει να ξύσει τα νύχια της στην πολυθρόνα του σαλονιού, φωνάξτε δυνατά και απότομα «μη» και μετά από μερικές φορές, εφόσον κρατήσετε σταθερό το αρνητικό ερέθισμα, το ζωάκι σας θα έχει μάθει. Φυσικά, θα πρέπει να φροντίσετε να μπορεί και εκείνο να καλύψει τις ανάγκες του και να του παρέχετε παιχνίδια για να δαγκώνει ή να ξύνει, ώστε να μη χρειάζεται να βλάψει κάποια επιφάνεια.

 

Μέχρι το κατοικίδιό σας να εκπαιδευτεί ολοκληρωτικά, μπορείτε να ψεκάσετε κάποια σημεία με τα ειδικά σπρέι που απωθούν τις γάτες ή για εγγυημένα αποτελέσματα επαλείψτε τα πόδια των καναπέδων, των καρεκλών (ιδιαίτερα τις καρέκλες γραφείου) και της κρεβατοκάμαρας με λίγο πιπέρι. Όχι μόνο θα απωθήσει στιγμιαία το ζωάκι σας, αλλά θα το κάνει να μην πλησιάσει ποτέ ξανά.

Τα παραπάνω ίσως δεν είναι τόσο αποτελεσματικά αν ο σκύλος σας είναι κουτάβι. Τα κουτάβια βγάζουν καινούρια δόντια και έχουν τεράστια ανάγκη να δαγκώνουν πράγματα γιατί πονάνε. Τα καλά νέα είναι ότι αυτή η φάση δεν κρατάει πάνω από μερικούς μήνες, όμως σε αυτό το διάστημα καλό είναι να μην επιτρέπετε την επαφή του σκύλου σας με τα ακριβά έπιπλά σας.

Ένα άλλο ζήτημα είναι οι τρίχες, τις οποίες όλοι σκέφτονται με φόβο. Καταρχάς, πρέπει να ξέρετε ότι ένας σκύλος και μια γάτα μαδάει μόνο λίγους μήνες το χρόνο, από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούλιο, οπότε αλλάζει τρίχωμα. Όλο το υπόλοιπο διάστημα χάνει ελάχιστες τρίχες μέσα στη μέρα, όπως και ένας άνθρωπος. Για το διάστημα της… τριχόπτωσης, αν βουρτσίζετε κάθε μέρα το ζωάκι σας, ώστε να απομακρύνονται οι νεκρές τρίχες από το δέρμα του, και θα του κάνετε καλό και θα δείτε τις αιωρούμενες τρίχες να μειώνονται κατά πολύ. Για τις υπόλοιπες τρίχες, μπορείτε να εφαρμόσετε ένα ριχτάρι στον καναπέ και την κρεβατοκάμαρα, αν δεν θέλετε οι τρίχες να έρχονται σε επαφή με το ύφασμα ή το δέρμα του επίπλου, αλλά και να αγοράσετε την ειδική αυτοκόλλητη ταινία, με την οποία μπορείτε να περάσετε τα έπιπλά σας και να απομακρύνετε πολύ εύκολα όχι μόνο τις τρίχες αλλά και σκόνη ή χνούδια.