Τα ρολόγια τοίχου

Τα ρολόγια τοίχου θα έλεγε κανείς ότι έχουν μια σχετικά μακρά ιστορία, ως συσκευές μέτρησης του χρόνου. Η κατασκευή αυτή, σε μορφή μηχανικού ρολογιού, εμφανίζεται στην Ευρώπη κατά το Μεσαίωνα, σε δημόσια κτίσματα, πλατείες και χριστιανικούς ναούς, προκαλώντας το θαυμασμό στους ανθρώπους της εποχής. Επρόκειτο άλλωστε για σπουδαία εφεύρεση – επινόηση. Η έννοια του χρόνου άρχισε να μπαίνει όλο και πιο έντονα στην ανθρώπινη καθημερινότητα. Το ρολόι όμως δεν είναι όμως μόνο μια συσκευή που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της ώρας, αλλά λειτουργεί και ως κόσμημα ή στοιχείο διακόσμησης ενός ιδιωτικού ή δημόσιου χώρου.

Μια μικρή αναδρομή στο παρελθόν

Η εμφάνιση των πρώτων ρολογιών, με τη χρησιμοποίηση στοιχείων της φύσης αρχικά, χάνεται στα βάθη των αιώνων, στους αρχαίους πολιτισμούς, όπως σε αυτόν  των Σουμέριων, στη Βαβυλώνα, την Κίνα, την Αίγυπτο και φυσικά σε όλο το φάσμα του ελληνικού κόσμου. Στην αναγεννησιακή Ευρώπη ως πρωτοπόροι κατασκευαστές ρολογιών μνημονεύονται ο Ολλανδός Χόιχενς και ο Άγγλος Κλέμενζ. Μετά τη βιομηχανική επανάσταση το ρολόι μπήκε για τα καλά στον τρόπο ζωής και λειτουργίας της σκέψης των πολιτών. Τα ρολόγια τοίχου έγιναν οικιακά αξεσουάρ.

Τα ξύλινα εκκρεμή ρολόγια

Η πρώτη εικόνα θαρρείς πως έρχεται στο νου, όταν αναφερόμαστε σε ρολόγια τοίχου, μας οδηγεί στα κλασικά ξύλινα εκκρεμή. Αυτά είχαν ανέκαθεν και τους κατάλληλους μηχανισμούς, ώστε να λειτουργούν και ως ξυπνητήρια. Ήταν μια ιδιαίτερα χρήσιμη συσκευή για τα νοικοκυριά, ώστε τα μέλη τους να οργανώνουν τις εργασίες τους, οικιακές ή εξωτερικές, να συντονίζονται μεταξύ τους.

ρολογια τοιχουΤα ρολόγια

Τα ρολόγια ανέκαθεν, ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια της εφεύρεσης και κυκλοφορίας τους, χειρός, τσέπης ή τοίχου χαρακτηρίζονταν από ακρίβεια, όχι μόνο στη μέτρηση του χρόνου αλλά και ως προς το κόστος αγοράς. Ιδιαίτερα τις παλαιότερες εποχές ήταν μια δαπάνη διόλου ευκαταφρόνητη για τους καταναλωτές. Βέβαια στο πέρασμα των χρόνων, με τους νόμους αγοράς για την αναλογία προσφοράς και ζήτησης, το ρολόι έγινε προσιτό σε όλα τα στρώματα της κοινωνίας. Στις μέρες μας η ώρα εμφανίζεται σε διάφορες συσκευές καθημερινής χρήσης, όπως σταθερά και κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικούς υπολογιστές και tablets, με αποτέλεσμα το ρολόι να λειτουργεί περισσότερο ως κόσμημα.

Ρολόγια τοίχου, ως στυλ και ντιζάιν

Στις κατοικίες και τους διάφορους επαγγελματικούς χώρους τα ρολόγια τοίχου προσδίδουν ένα ιδιαίτερο ύφος, με την τοποθέτησή τους στην κατάλληλη θέση να προσθέτει «πόντους» στο γενικότερο ντιζάιν των εσωτερικών χώρων. Μάλιστα είναι τόσο μεγάλη η ποικιλία των ρολογιών τοίχου, ώστε να μπορεί να συνδυάζεται με το ευρύτερο οικιακό στυλ.

Τα ξύλινα θεωρούνται ως τα πιο κλασικά και φαίνεται ότι ταιριάζουν καλύτερα με μία πιο vintage προσέγγιση στη διακόσμηση. Υπάρχουν ωστόσο και τα πιο μοντέρνα, τα μεταλλικά και τα ψηφιακά. Συνήθως η ώρα απεικονίζεται με αριθμητικούς όρους, ενώ ιδιαίτερα δημοφιλή είναι και τα ρολόγια τοίχου με ρωμαϊκούς αριθμούς.

Στη σύγχρονη διακοσμητική φιλοσοφία συχνά διαπιστώνεται μια στροφή στο παρελθόν, με τη χρησιμοποίηση του κλασικού, του ρετρό και του vintage. Μάλλον είναι περισσότερο μοδάτο αυτό που κάποτε θα το λέγαμε ξεπερασμένο. Το ταξίδι σε άλλους χρόνους μέσα από την κατάλληλη τοποθέτηση και προσαρμογή των παλαιών αντικειμένων αποφέρει στυλ και αισθητική. Τα ρολόγια τοίχου κατέχουν τη δική τους ιδιαίτερη θέση σε αυτήν την προσέγγιση.