Ανακαίνιση σπιτιού: τι περιλαμβάνει η ολική ανακαίνιση του μπάνιου

Ένα από τα βασικότερα δωμάτια που αλλάζουν άρδην σε μια ανακαίνιση σπιτιού είναι το μπάνιο, το οποίο είναι και το πρώτο που χρειάζεται επεμβάσεις, αφού σε αυτό γίνονται οι περισσότερες ζημιές λόγω φυσικής φθοράς αλλά επίσης αλλάζουν και τα αισθητικά πρότυπα μέσα σε λίγα χρόνια. Η ριζική ανακαίνιση του μπάνιου περιλαμβάνει εργασίες που κρατούν περίπου μία εβδομάδα και κατά τη διάρκειά της δεν είναι δυνατή η χρήση της τουαλέτας, ενώ όταν γίνονται συγκεκριμένες υδραυλικές εργασίες διακόπτεται και η παροχή νερού. Μπορεί, λοιπόν, να προϋποθέτει μια μικρή ταλαιπωρία για λίγες μέρες, όμως σίγουρα αξίζει είτε μόνη της είτε μαζί με την υπόλοιπη ανακαίνιση σπιτιού, αφού θα ανανεώσει το χώρο και θα φέρει μια σύγχρονη πινελιά που θα σας φτιάξει τη διάθεση αλλά και θα εξασφαλίσει ότι δεν θα έχετε στην πορεία των χρόνων προβλήματα με τις υδραυλικές και ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις. Ποια ακριβώς, όμως, βήματα γίνονται στην ανακαίνιση μπάνιου;

Ξήλωμα ειδών υγιεινής

Το πρώτο πράγμα που γίνεται σε όλες τις ανακαινίσεις σπιτιού είναι το ξήλωμα των παλαιών εγκαταστάσεων, ώστε να μπουν οι νέες. Αυτό ακριβώς γίνεται και στην ανακαίνιση του μπάνιου. Ξηλώνονται όλα τα είδη υγιεινής και τα πλακίδια, ώστε το μπάνιο να υποδεχτεί τα νέα.

Έλεγχος δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης

Σε αυτό το σημείο, όταν πια έχουν ξηλωθεί τα είδη υγιεινής, καλό είναι να γίνει και ένας έλεγχος στο δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης, για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ζημιές και αν πρέπει να γίνουν αντικαταστάσεις, ώστε να μην ανακύψουν σοβαρά προβλήματα στο μέλλον, τα οποία θα χρειάζονται εκτεταμένα μερεμέτια που θα χαλάσουν κατά πολύ την όψη του μπάνιου σας.

Ηλεκτρολογικές εργασίες

Εφόσον γίνουν όποιες εργασίες είναι απαραίτητες στα υδραυλικά, τότε θα επιληφθεί ο ηλεκτρολόγος, ο οποίος κάνει τις αλλαγές στα ηλεκτρικά του μπάνιου, όπως οι παροχές ρεύματος και ο φωτισμός.

Τοποθέτηση πλακιδίων και βάψιμο

Το επόμενο βήμα είναι η τοποθέτηση των πλακιδίων στο δάπεδο και τους τοίχους, το οποίο θα συνοδευτεί από την αρμολόγησή τους. Στη συνέχεια, ο ελαιοχρωματιστής θα βάψει τους τοίχους, κάτι που μπορεί να γίνει και πριν τοποθετηθούν τα πλακάκια, αν ξέρετε ακριβώς σε ποιο ύψος θα μπουν. Η τάση στην ανακαίνιση σπιτιού είναι γενικά τα έντονα χρώματα που δίνουν χαρακτήρα σε κάθε δωμάτιο, οπότε κάτι τέτοιο σας προτείνουμε να ακολουθήσετε και στο μπάνιο. Είτε στα πλακίδια είτε στον τοίχο ή ακόμα και στους αρμούς ανάμεσά τους, το χρώμα θα κάνει το μπάνιο σας να λάμπει και να σας δημιουργεί μια αίσθηση οικειότητας.

Τοποθέτηση ειδών υγιεινής, επίπλων και αξεσουάρ

Το τελευταίο βήμα της ανακαίνισης είναι η τοποθέτηση των ειδών υγιεινής και των επίπλων του μπάνιου, ενώ την τελική πινελιά θα δώσουν τα λοιπά αξεσουάρ, όπως οι κρεμάστρες, ο καθρέφτης και φυσικά τα φωτιστικά του μπάνιου, τα οποία πρέπει να έχουν δυνατό φωτισμό. Η επιλογή των επίπλων και των αξεσουάρ συναρτάται άμεσα με το ύφος της διακόσμησης, οπότε για αυτό το βήμα σας προτείνουμε να απευθυνθείτε σε κάποιον διακοσμητή, για να σας δώσει πρωτότυπες ιδέες.