Τροφές για να αντιμετωπίσετε την αϋπνία – video

Αϋπνία είναι η κατάσταση κατά την οποία ένα άτομο δυσκολεύεται να κοιμηθεί ή να διατηρήσει τον ύπνο του. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι, ακόμη και για τους υπερήλικες, επαρκής ύπνος είναι αυτός που διαρκεί 7 έως 9 ώρες. Οι άνθρωποι που έχουν αϋπνία δεν είναι ευχαριστημένοι με τον ύπνο τους, δεν τους αναζωογονεί και την ημέρα παρουσιάζουν κόπωση, ατονία, υπνηλία, δυσχέρεια συγκεντρώσεως, εκνευρισμό, θλίψη, μειωμένη λειτουργικότητα.

Σύμφωνα με έρευνα, όσοι κοιμούνται γυμνοί έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν ύπνο υψηλής ποιότητας (53% έναντι 27%) ενώ όσοι προτιμούν ένα ζεστό δωμάτιο κοιμούνται καλύτερα σε σχέση με όσους προτιμούν ένα κρύο δωμάτιο (46% έναντι 23%).

Τι ρόλο παίζει όμως ο διατροφή;

Ο διατροφολόγος Δημήτρης Πέτσιος απαντά στο ερώτημα και δίνει συμβουλές για την καταπολέμηση της αϋπνίας.

Αντενδείκνυται η κατανάλωση μεγάλων γευμάτων πριν τον ύπνο, ενώ θα πρέπει να αποφεύγουμε την καφεΐνη 4 – 6 ώρες πριν τον ύπνο γιατί προκαλεί υπερδιέγερση.

Επιπλέον, αποφεύγουμε την έντονη γυμναστική 3 – 4 ώρες πριν τον ύπνο. Είναι σημαντική η κάλυψη των αναγκών μας σε βιταμίνη D, ενώ κάνουμε σωστούς συνδυασμούς στα ενδιάμεσα γεύματα.

Συστήνεται η χρήση αφεψημάτων που χαλαρώνουν

Πηγή: in.gr