Πώς να πλένετε στο πλυντήριο τα βρεφικά φορμάκια

Μία από τις πιο χρονοβόρες και επίπονες διαδικασίες για τους νέους γονείς είναι το πλύσιμο των βρεφικών ρούχων. Τα φορμάκια για μωρά λερώνονται συνεχώς και το πλυντήριο δουλεύει υπερωρίες, όμως κάτι τέτοιο είναι αναπόφευκτο. Το θέμα είναι ότι λίγοι γονείς ξέρουν πώς ακριβώς πρέπει να πλένουν τα βρεφικά φορμάκια. Οι απαιτήσεις είναι ιδιαίτερες και πρέπει να ακολουθούνται συγκεκριμένοι κανόνες ασφαλείας, ώστε να μην προκληθούν αλλεργίες και εξανθήματα στο δερματάκι του μωρού ή να έρθει σε επαφή με επικίνδυνα μικρόβια. Διαβάστε εδώ όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Πρόγραμμα πλύσης

Η αποστείρωση είναι το άλφα και το ωμέγα μέχρι την ηλικία των 6 μηνών, όπου το ανοσοποιητικό σύστημα του βρέφους δεν έχει αναπτυχθεί επαρκώς. Γι’ αυτό το λόγο, είναι κομβικής σημασίας να επιλέγετε προγράμματα πλύσης με υψηλή θερμοκρασία. Οι 60 βαθμοί είναι εντάξει για το πρώτο εξάμηνο. Έπειτα, πάντα με τη συμβουλή του παιδιάτρου, μπορείτε να πλένετε τα ρούχα στους 40 βαθμούς.

Απορρυπαντικό

Ο λόγος που υπάρχουν ειδικά απορρυπαντικά για βρεφικά ρούχα είναι επειδή τα κοινά απορρυπαντικά περιέχουν βαριά χημικά που μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμούς στο μωρουδιακό δέρμα. Αντίθετα, τα βρεφικά απορρυπαντικά ή αυτά που είναι φτιαγμένα με οικολογικά υλικά δεν αφήνουν κατάλοιπα και κάνουν τα ρούχα πολύ απαλά. Πάντως, καλό είναι να βάζετε τη σωστή ποσότητα και όχι παραπάνω, για να καθαρίσει καλύτερα το ρούχο. Υπερβολική ποσότητα απορρυπαντικού θα αφήσει υπολείμματα πάνω στο ρούχο που ενδέχεται να πειράξουν το δέρμα του βρέφους.

Μαλακτικό

Σίγουρα, το μαλακτικό αφήνει μια υπέροχη μυρωδιά, όμως αφήνει και υπολείμματα. Αν το μωρό σας είναι πρόωρο ή νεογέννητο ή απλά αν έχει πολύ ευαίσθητο δέρμα, μην χρησιμοποιείτε μαλακτικό που πιθανότατα θα το ερεθίσει ή θα προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις. Μετά τους πρώτους μήνες, προσθέστε σταδιακά μια μικρή ποσότητα, για να δείτε πώς θα αντιδράσει ο οργανισμός του μωρού.

Σιδέρωμα

Τα βρεφικά φορμάκια πρέπει να σιδερώνονται μετά το πλύσιμο στο πλυντήριο. Ακόμα και αν ο κάδος του πλυντηρίου είναι πεντακάθαρος, ακόμα και αν πλένετε τα φορμάκια σε διαφορετική πλύση από τα υπόλοιπα ρούχα, το στέγνωμα έξω στον αέρα τα φέρνει σε επαφή με μικρόβια. Το σιδέρωμα και από τις δύο πλευρές με πολύ ατμό σκοτώνει όλα τα μικρόβια. Απλώς σιγουρευτείτε ότι έχει φύγει όλη η υγρασία πριν φέρετε το φορμάκι σε επαφή με το μωρό σας.

Θυμηθείτε, τέλος, να πλένετε πάντα όλα τα ρούχα του μωρού, ακόμα και αν τα έχετε μόλις αγοράσει και ήταν σε κλειστή συσκευασία. Ποτέ δεν ξέρετε με τι είχαν έρθει σε επαφή πριν καταλήξουν στα χέρια σας!