Κηπουρική για αρχάριους: Ποια εργαλεία θα χρειαστώ;

Όταν ξεκινάτε να ασχολείστε με την κηπουρική, είναι εύκολο να καταλήξετε να ξοδέψετε μια περιουσία αγοράζοντας διάφορα εργαλεία, πολλά εκ των οποίων δεν θα χρησιμοποιήσετε ποτέ. Το να εστιάσετε στα βασικά για αρχή θα σας γλιτώσει πολλά χρήματα και θα κάνει πιο εύκολο το ξεκίνημα.

Συγκεντρώσαμε μαζί με τη βοήθεια των ειδικών της Mr Tool, για εσάς τον εξοπλισμό που θα χρειαστείτε σε πρώτη φάση, ώστε να ασχοληθείτε με τον κήπο σας αποδοτικά, άνετα και με ασφάλεια, απολαμβάνοντας το νέο σας χόμπι.

  1. Γάντια. Τα γάντια πρέπει να είναι ανθεκτικά αλλά όχι πολύ ογκώδη, ειδικά για εργασία με σπόρους ή μεταφύτευση δενδρυλλίων. Η εφαρμογή στα χέρια σας είναι σημαντική, καθώς τα γάντια που δεν εφαρμόζουν σωστά μπορεί να προκαλέσουν φουσκάλες ή να οδηγήσουν σε ατυχήματα. Τα υφάσματα που είναι ανθεκτικά στο νερό, αλλά ταυτόχρονα αναπνέουν θα κρατήσουν τα χέρια σας δροσερά.

  2. Κλαδευτήρι. Τα κλαδευτήρια χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες ανάλογα με το αν κλαδεύετε δέντρα, λουλούδια ή νεκρό ξύλο. Μπορείτε αρχικά να πάρετε ένα κλαδευτήρι γενικής χρήσης, το οποίο είναι αρκετό για τις περισσότερες δουλειές, αλλά πρέπει να φροντίζετε να το ακονίζετε τακτικά.

  3. Τσουγκράνα. Οι τσουγκράνες μπορούν να σκάψουν σε σκληρό έδαφος καλύτερα από ένα φτυάρι, γιατί διαθέτουν ίσια δόντια που είναι ιδανικά για συμπαγές ή βραχώδες έδαφος.

  4. Μυστρί. Το μυστρί θα σας βοηθήσει να μεταφυτεύσετε σπόρους και να απομακρύνετε τα ζιζάνια. Επιλέξτε ένα εργαλείο με ευρεία λεπίδα, για να αφαιρέσετε αρκετό χώμα. Αν θέλετε να σκάψετε με αυτό, είναι προτιμότερο να έχει μακριά και στενή λεπίδα.

  5. Φτυάρι. Το φτυάρι και μάλιστα στιβαρής κατασκευής είναι μια επένδυση που πρέπει να κάνετε για τον κήπο σας, ώστε να ανοίγετε μεγάλες τρύπες για φύτευση δένδρων ή να προετοιμάζετε το έδαφος για τον χλοοτάπητα. Τα φτυάρια είναι διαθέσιμα με μακριές ή κοντές λαβές. Οι μακρύτερες λαβές παρέχουν περισσότερη μόχλευση, αλλά είναι βαρύτερες. Τα φτυάρια με κοντή λαβή είναι ιδανικά για πιο λεπτομερείς εργασίες, όπου η λεπτομέρεια είναι απαραίτητη.

  6. Τσάπα. Οι τσάπες είναι χρήσιμες στην προετοιμασία του εδάφους και την αφαίρεση των ζιζανίων. Το σημαντικό είναι να έχει αιχμηρή άκρη, ώστε να είναι ευκολότερη και αποτελεσματικότερη στη χρήση.

  7. Μάνικα. Αν δεν έχετε αυτόματο πότισμα και προτιμάτε να κάνετε μόνοι σας το πότισμα, τότε θα χρειαστείτε μάνικα κήπου με ρυθμιζόμενο ακροφύσιο.

  8. Ραβδί ποτίσματος. Η εκτεταμένη εμβέλειά του είναι χρήσιμη, για να φτάσετε στα κρεμαστά φυτά και στα πίσω σημεία. Επιπλέον, με το ποτιστικό ραβδί το πότισμα προσομοιάζει περισσότερο στη βροχή, οπότε είναι ιδανικό για ευαίσθητα φυτά που δεν επιθυμούν την ξαφνική ποσότητα νερού στις ρίζες τους.

  9. Ποτιστήρι. Υπάρχουν 2 βασικοί τύποι ποτιστηριού, πλαστικό και μεταλλικό. Τα πλαστικά ποτιστήρια είναι ελαφρύτερα από τα μεταλλικά, αλλά δεν θα διαρκέσουν πολύ. Τα μεταλλικά πρέπει να είναι γαλβανισμένα, για να μην σκουριάσουν. Καλό είναι να προσέξετε το μέγεθός του, ώστε να μην είναι πολύ μικρό και θέλει συνέχεια πότισμα, αλλά να μην είναι και πολύ μεγάλο και είναι δύσκολο στη μεταφορά. Επιπλέον, στους εξωτερικούς χώρους μπορεί να έχει κεφαλή ψεκαστήρα, ενώ για τα φυτά εσωτερικού χώρου καλό είναι να την αφαιρέσετε.
Άντρας και παιδί ασχολούνται με το χώμα και λουλούδια
Άντρας και ένα κορίτσι με μπλε μπλούζα στον κήπο, Anna Earl / Unsplash.com

Δείτε όλα τα εργαλεία κήπου που θα χρειαστείτε, στο www.mrtool.gr.