Τα 5 καλύτερα υλικά για κλασικές κουζίνες

Οι κλασικές κουζίνες έχουν ένα χαρακτηριστικό που κανείς δε μπορεί να πει ότι δεν το λατρεύει. Τη θαλπωρή και τη ζεστασιά που μας κάνει να θέλουμε να περνάμε όλο μας το χρόνο εκεί. Και τι πιο δημιουργικό, άλλωστε, από το να ετοιμάζουμε γευστικά πιάτα και να μοιραζόμαστε μικρές καθημερινές στιγμές με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Μια κλασική κουζίνα, πάντως, δεν είναι μια μονοδιάστατη έννοια. Υπάρχει πολύ μεγάλη ποικιλία στα σχέδια και τα υλικά, ώστε να δημιουργηθεί το αποτέλεσμα που ταιριάζει στον καθένα. Ποια είναι, όμως, τα δημοφιλέστερα υλικά που χρησιμοποιούνται στις κλασικές κουζίνες;

Ξύλο

Το ξύλο είναι ίσως το πρώτο υλικό που μας έρχεται στο μυαλό, όταν σκεφτόμαστε μια κλασική κουζίνα. Η αριστοκρατικότητα και η πολυτέλεια είναι αδιαμφισβήτητες αρετές αυτού του υλικού που είναι η πιο διαχρονική επιλογή. Το μασίφ ξύλινο δίνει μια φυσική, ρουστίκ εικόνα στην κουζίνα, ενώ ταυτόχρονα είναι και πολύ ανθεκτικό. Ωστόσο, είναι από τα πιο ακριβά υλικά, οπότε μπορείτε να το βάλετε μόνο στα ντουλάπια και να επενδύσετε τα άλλα σημεία με μια πιο οικονομική επιλογή.

Ξύλινος πάγκος κουζίνας

Laminate

Το laminate είναι μία εξαιρετική επιλογή για δύο λόγους. Αφενός είναι το πιο προσιτό οικονομικά υλικό και αφετέρου προσφέρει πολλές δυνατότητες εξατομίκευσης, για να επιλέξετε αυτό που σας αρέσει. Έτσι, ανάλογα με το χρώμα και την υφή του, μπορεί να μοιάζει με ξύλο, μάρμαρο ή γρανίτη, δίνοντάς σας το ασύγκριτο πλεονέκτημα να φτιάξετε το δάπεδο της κουζίνας σας, όπως θέλετε, και να το ταιριάξετε ιδανικά και με άλλα υλικά.

Laminate τραπεζάκι κουζίνας

Μάρμαρο

Η πιο πολυτελής και λαμπερή επιλογή για μια κλασική κουζίνα είναι αναμφισβήτητα το μάρμαρο. Εκτός από το δάπεδο, όπου λατρεύουμε να το βλέπουμε, το μάρμαρο είναι το νέο trend και σε άλλα σημεία, όπως το νεροχύτη, τους πάγκους και τη νησίδα. Τα μειονεκτήματά του είναι ότι πρόκειται για ένα ακριβό υλικό, το οποίο επίσης λεκιάζει εύκολα, γιατί είναι πορώδες, οπότε ειδικά στην κουζίνα χρειάζεται προσοχή. Ωστόσο, τα αισθητικά του πλεονεκτήματα υπερκαλύπτουν κατά πολύ τις όποιες δυσκολίες.

Μαρμάρινοι πάγκοι κουζίνας

Χαλαζίας

Μία πολύ καλή εναλλακτική στο μάρμαρο, αν φοβάστε τη συνεχή συντήρηση και φροντίδα που αυτό απαιτεί, είναι ο χαλαζίας. Πρόκειται για ένα επίσης ακριβό υλικό, το οποίο όμως μας αποζημιώνει με τη λάμψη του και το απίθανο γυαλιστερό του χρώμα. Είναι το ιδανικό υλικό για την πλάτη της κουζίνας αλλά και οποιαδήποτε άλλη επιφάνεια.Πάγκος κουζίνας από χαλαζία

Πλακάκια

Τα πλακάκια είναι ίσως η πιο παρεξηγημένη δυνατότητα τόσο στις κλασικές όσο και στις μοντέρνες κουζίνες. Ίσως κάποιοι να σκέφτονται ότι αποτελούν μια  φθηνή και χαμηλής ποιοτικής στάθμης επιλογή, όμως τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Τα πλακάκια κατασκευάζονται από πολλά υλικά και ορισμένα, όπως αυτά με κεραμικό ή πορσελάνη, δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν άλλα υλικά. Επιπλέον, μας δίνουν τεράστιες δυνατότητες να φτιάξουμε την κουζίνα των ονείρων μας σε όποιο χρώμα ή σχέδιο θέλουμε.

Πλακάκια σε κουζίνα

Η σύνταξη του παρόντος έγινε με τη συμβολή της Pagonas Home.