Φωτιστικά οροφής: Τα είδη τους & ποιο να επιλέξετε για το σαλόνι σας
Δεν υπάρχει δωμάτιο που δεν χρειάζεται ένα φωτιστικό οροφής. Και αυτό επειδή τα φωτιστικά οροφής επιτελούν πολλές λειτουργίες και μπορούν να δημιουργήσουν πολλούς τύπους φωτισμού. Επιπλέον, είναι βεβαίως και εντυπωσιακά διακοσμητικά που δίνουν στυλ στον χώρο και δένουν μεταξύ τους τα έπιπλα με τα υπόλοιπα στοιχεία της διακόσμησης.
Ειδικά στο σαλόνι, τα φωτιστικά οροφής δεσπόζουν στον χώρο και αποτελούν μια προσθήκη που μπορεί να δημιουργήσει ένα κλασικό ή ένα μοντέρνο σαλόνι. Άλλωστε, σε ένα δωμάτιο όπου περνάμε τόσες ώρες από τον ελεύθερό μας χρόνο και κάνουμε πολλές διαφορετικές δραστηριότητες, θέλουμε και διάφορους τύπους φωτισμού.
Γενικά, οι τύποι φωτισμού από τα φωτιστικά οροφής είναι τρεις. Διαβάστε παρακάτω πού χρησιμεύει ο καθένας και πώς μπορείτε να τον δημιουργήσετε με το κατάλληλο φωτιστικό.
Φωτισμός περιβάλλοντος

Ο φωτισμός περιβάλλοντος είναι αυτός που δημιουργεί ένα καλό επίπεδο φωτός σε όλο τον χώρο. Ουσιαστικά είναι η βάση, πάνω στην οποία θα πατήσουν τα υπόλοιπα φωτιστικά, για να φωτίσουν πιο συγκεκριμένα μέρη, και εγγυάται ότι δεν θα δημιουργούνται σκιές και σκοτεινά σημεία.
Αυτό ο φωτισμός επιτυγχάνεται με επιδαπέδια φωτιστικά καθώς και με φωτιστικά οροφής που δεν στοχεύουν κάπου συγκεκριμένα, αλλά διαχέουν το φως. Εδώ έχετε πολλές επιλογές:
- Πολυέλαιοι για ένα πολυτελές αισθητικό αποτέλεσμα που ταιριάζει σε κλασικά σαλόνια με βαριά διακόσμηση και περίτεχνες λεπτομέρειες.
- Κρεμαστά φωτιστικά οροφής που διαχέουν το φως χάρη στο περίβλημά τους, το οποίο μπορεί να είναι από γυαλί, κρύσταλλο, ρατάν, μπαμπού, μεταλλικό δίχτυ κλπ.
- Τρίφωτα ή πεντάφωτα φωτιστικά χωρίς περίβλημα που δημιουργούν επαρκές φως.
- Μη κρεμαστά φωτιστικά που εφαρμόζουν απευθείας στην οροφή. Χάρη στα εκκεντρικά σχέδιά τους, αυτά τα φωτιστικά οροφής είναι ιδανικά για μοντέρνα σαλόνια σε λιτές γραμμές.
Φωτισμός εργασίας

Τα φωτιστικά αυτά δεν διαχέουν το φως σε όλο το δωμάτιο, αλλά σε ένα μέρος του, το οποίο ωστόσο δεν είναι πολύ περιορισμένο. Για παράδειγμα, μπορεί το φωτιστικό να φωτίζει ολόκληρο τον χώρο της τραπεζαρίας ή του χολ, προσφέροντας πιο έντονο φωτισμό που επιτρέπει δραστηριότητες, όπως διάβασμα και φαγητό.
Τέτοια φωτιστικά είναι γενικά τα κρεμαστά φωτιστικά, τα οποία δεν έχουν πολύ μεγάλο εύρος φωτισμού ή έχουν περίβλημα, το οποίο συγκεντρώνει το φως σε ένα συγκεκριμένο σημείο (π.χ. από κεραμικό, ξύλο ή χρώμιο). Φυσικά, όλα έχουν να κάνουν με το εμβαδόν του σαλονιού. Σε ένα μικρό σαλόνι δεν είναι απαραίτητο να έχετε φωτισμό εργασίας μαζί με φωτισμό περιβάλλοντος, αφού ένα τρίφωτο κρεμαστό φωτιστικό μπορεί κάλλιστα να έχει και τις δύο λειτουργίες.
Στοχευμένος φωτισμός

Πρόκειται για φωτισμό, του οποίου η λειτουργία είναι καθαρά αισθητική. Δηλαδή με το φωτιστικό θέλουμε να φωτίσουμε και να τραβήξουμε την προσοχή πάνω σε ένα συγκεκριμένο σημείο, όπως για παράδειγμα έναν πίνακα ή ένα έργο τέχνης.
Αυτός ο φωτισμός επιτυγχάνεται με φωτιστικά τύπου spot, τα οποία τοποθετούνται στο ταβάνι με ράγα. Ανάλογα με την ένταση του φωτός και το μέγεθος του σημείου, το οποίο θέλουμε να φωτιστεί, τα spot μπορούν να είναι από ένα έως και πέντε. Σε κάθε είδος φωτισμού υπάρχουν στην αγορά πολλές επιλογές για όλα τα γούστα, ώστε να βρείτε αυτό που ταιριάζει στη δική σας αισθητική και στη συνολική διακόσμηση του σαλονιού.
Ευχαριστούμε την Desikos, οι ειδικοί επάνω στον φωτισμό για την παροχή του άρθρου.