Έπιπλα κουζίνας μοντέρνα ή κλασικά; Ποιες είναι οι διαφορές τους;

Όταν παρατηρούμε τις διάφορες κουζίνες στα σπίτια, βλέπουμε ότι αυτές παρουσιάζουν πολύ μεγάλες διαφορές. Το θέμα, το στυλ, τα χρώματα και τα υλικά διαφέρουν και δημιουργούν ένα ξεχωριστό κάθε φορά αποτέλεσμα. Αν, λοιπόν, σχεδιάζετε κι εσείς την κουζίνα των ονείρων σας, θα αναρωτιέστε τι στυλ να διαλέξετε. Να βάλετε έπιπλα κουζίνας μοντέρνα ή κλασικά; Να επενδύσετε στην απλότητα ή την πολυτέλεια; Το βασικότερο είναι να γνωρίζετε τι ακριβώς προσφέρει μια κλασική και τι μια μοντέρνα κουζίνα. Μόνο γνωρίζοντας με ακρίβεια τις διαφορές θα μπορέσετε να κάνετε μια σωστή επιλογή ανάλογα με τον τρόπο ζωής σας και να βρείτε την κουζίνα που είναι φτιαγμένη για εσάς!

monterna-epipla-kouzinas
Μοντέρνα κουζίνα

Τα μοντέρνα έπιπλα κουζίνας χαρακτηρίζονται από λιτότητα τόσο σε επίπεδο αισθητικό όσο και λειτουργικό. Βασική φιλοσοφία στις μοντέρνες κουζίνες είναι ότι η ομορφιά είναι συνώνυμη της απλότητας, οπότε οι γραμμές είναι όσο πιο minimal γίνεται. Δίνεται πολύ μεγάλη σημασία στη λειτουργικότητα της κουζίνας, ώστε όποιος δουλεύει και τρώει μέσα σε αυτό το χώρο να μπορεί να απολαύσει πραγματικά αυτές τις στιγμές. Έξυπνοι μηχανισμοί για εύκολη πρόσβαση σε κάθε τι, όπως για παράδειγμα τα ντουλάπια που ανοίγουν φέρνοντας προς τα έξω όλα τα σκεύη, κάνουν κάθε εργασία στην κουζίνα ευκολότερη. Επιπλέον, ακριβώς επειδή δίνεται μεγάλη σημασία στην απλότητα, οι κλειστοί αποθηκευτικοί χώροι είναι βασικό χαρακτηριστικό σε μια μοντέρνα κουζίνα. Όλα μπορούν να είναι τακτοποιημένα και τίποτα να μην κουράζει το μάτι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα και τη μεγαλύτερη ασφάλεια μέσα σε αυτό το δωμάτιο, το οποίο ευθύνεται για τα περισσότερα οικιακά ατυχήματα. Ως προς το στυλ, μια μοντέρνα κουζίνα μπορεί να γίνει ένα σύγχρονο κομμάτι τέχνης με την επιλογή των υλικών, των χρωμάτων και των αδρών γραμμών της.

klassikes -kouzines

Κλασική κουζίνα

Όπως λέει και το όνομά της, μια κλασική κουζίνα δε φεύγει ποτέ από τη μόδα και αποκτά το στοιχείο του διαχρονικού. Στην πραγματικότητα, βέβαια, οι κλασικές κουζίνες είναι πιο παραδοσιακές, οπότε θα πρέπει να σας αρέσει αυτή η λογική. Το ξύλο ως υλικό κυριαρχεί στα κλασικά έπιπλα κουζίνας, δίνοντας ζεστασιά και θαλπωρή στο χώρο. Γι’ αυτό το λόγο, είναι πολύ πιο συνηθισμένα στις κλασικές κουζίνες τα ζεστά, γήινα χρώματα παρά τα ψυχρά και τα πιο ανοιχτόχρωμα που βλέπουμε στις μοντέρνες κουζίνες. Σύνηθες μοτίβο σε μια πιο παραδοσιακή κουζίνα είναι και το floral, ενώ γενικά προτιμάται η έμφαση στη λεπτομέρεια και οι εξεζητημένες εμφανίσεις στο κάθε τι με περίτεχνα σχέδια. Ανοιχτά ράφια, έπιπλα με πολύπλοκα τελειώματα, βαριές κατασκευές και η αίσθηση της εξοχής και της φύσης είναι ίσως τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά σε μια κλασική κουζίνα.

Η κουζίνα θεωρείται ίσως ο σημαντικότερος χώρος σε ένα σπίτι για πολλούς λόγους. Αφενός αποτελεί το δωμάτιο, στο οποίο όλη η οικογένεια περνάει πολύ χρόνο χτίζοντας πολύτιμες αναμνήσεις. Αφετέρου μια καινούρια κουζίνα που συμβαδίζει με τα αισθητικά πρότυπα του υπόλοιπου σπιτιού έχει την ικανότητα να αναβαθμίσει το σπίτι και να του προσδώσει πολύ μεγαλύτερη αξία, κάτι που φυσικά έχει αντίκτυπο και στο οικονομικό τίμημα σε περίπτωση πώλησης ή ενοικίασης.