5 πανέξυπνες λύσεις για μικρές τραπεζαρίες που δεν είχατε σκεφτεί

Οι εποχές που η τραπεζαρία αποτελούσε ένα ξεχωριστό δωμάτιο δίπλα στο σαλόνι έχουν δυστυχώς παρέλθει ανεπιστρεπτί. Στα καινούρια σπίτια υπάρχει η τάση το σαλόνι να είναι σε ενιαίο χώρο με την τραπεζαρία και πολλές φορές και με την κουζίνα. Ενώ ο συνολικός χώρος είναι σαφώς μικρότερος από ό,τι στα πιο παλιά σπίτια. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν έχετε κι εσείς δικαίωμα να διαμορφώσετε τη σάλα με τέτοιο τρόπο, ώστε να αισθάνεστε άνετα σε αυτήν και να κάνετε όλα όσα σας εξυπηρετούν παρέα με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Λύσεις για μικρές τραπεζαρίες υπάρχουν ευτυχώς πολλές και ιδιαίτερα έξυπνες, αρκεί να διαβάσετε παρακάτω.

Ένα τραπέζι σε κουζίνα και σαλόνι

Αν η κουζίνα είναι ενιαία με το σαλόνι, τότε δεν υπάρχει λόγος να έχετε ένα τραπέζι στην κουζίνα, για να τρώτε κάθε μέρα, και ένα στην τραπεζαρία για τις πιο επίσημες περιστάσεις. Ένα τραπέζι, το οποίο μάλιστα θα οριοθετεί οπτικά δύο δωμάτια είναι ιδανικό για να εξοικονομήσετε χώρο αλλά και για να χαίρεστε την τραπεζαρία σας κάθε μέρα. Άλλωστε, οι καλύτερες στιγμές είναι αυτές που ζούμε στην καθημερινότητά μας.

 

 

Στενόμακρη τραπεζαρία

Αν και γενικά η ροτόντα θεωρείται το καλύτερο σχήμα για μικρές τραπεζαρίες, ως εξαίρεση συναντάμε τα μακρόστενα σπίτια. Αν το σαλόνι έχει δυσανάλογα μικρό πλάτος σε σχέση με το μήκος, τότε είναι απαραίτητη μια τραπεζαρία που επιτρέπει την εύκολη δίοδο ανάμεσα στα έπιπλα και τους τοίχους. Επίσης, ορισμένα σπίτια έχουν ένα μεγάλο χολ σε σχήμα διαδρόμου, το οποίο πηγαίνει χαμένο. Εκεί θα μπορούσε να τοποθετηθεί μια στενή και μακριά τραπεζαρία που θα εξυπηρετεί αρκετά άτομα.

Η θαυματουργή ροτόντα

Οι ορθογώνιες τραπεζαρίες πιάνουν πολύ χώρο και σαφώς απαιτούν μια μεγάλη σάλα. Αντίθετα, η ροτόντα έχει το πλεονέκτημα ότι χωράει παντού και δείχνει πολύ όμορφη και χαριτωμένη. Αν δεν σκοπεύετε να κάνετε τραπέζια με πολλούς καλεσμένους είναι ιδανική για εσάς και την οικογένειά σας.

Στη γωνία

Όταν βάζουμε πολλές καρέκλες γύρω από το τραπέζι, είναι αναμενόμενο αυτό να καλύπτει τελικά πολύ χώρο. Με αυτό τον τρόπο δεν θα είναι πολύ χρηστικό, αν το στριμώξουμε στον τοίχο. Μια πολύ καλή λύση, λοιπόν, είναι να τοποθετήσουμε το τραπέζι σε μια γωνία. Στην οποία θα έχουμε φτιάξει έναν μικρό εντοιχισμένο καναπέ. Έτσι, όταν δεν χρησιμοποιούμε την τραπεζαρία θα μπορούμε να σπρώξουμε το τραπέζι πολύ κοντά προς τον τοίχο και να κερδίσουμε επιπλέον πόντους.

Πάγκος με σκαμπό

Ιδανικός για τα μοντέρνα σπίτια που επενδύουν στο minimal design είναι ένας ψηλός πάγκος με σκαμπό. Αυτός αφενός μπορεί να λειτουργήσει ως πάγκος εργασίας στην κουζίνα κατά την προετοιμασία του φαγητού και αφετέρου ως τραπέζι για το φαγητό σας. Μάλιστα, επειδή είναι ψηλός, μπορείτε από κάτω του να προσθέσετε αποθηκευτικούς χώρους για τη μέγιστη αξιοποίηση και του τελευταίου εκατοστού.