Πώς να διαλέξω χρώμα στο μονόπετρο δαχτυλίδι; D-Z διαμάντια

Όταν κάποιος ξεκινάει να ασχολείται με το θαυμαστό κόσμο των διαμαντιών, το κάνει συνήθως, για να αγοράσει μονόπετρο δαχτυλίδι στην καλή του. Τα μονόπετρα είναι ένα ολόκληρο κεφάλαιο στη ζωή μιας γυναίκας και γι’ αυτό οι άντρες ανησυχούν πολύ για το τι πρέπει να αγοράσουν. Εφόσον δεν γνωρίζουν και πολλά για το θέμα, θεωρούν ότι οι σημαντικότεροι παράγοντες είναι το σχήμα, το μέγεθος και η κοπή του διαμαντιού. Όχι, βέβαια, πως αυτοί δεν είναι από τους βασικότερους παράγοντες που καθορίζουν την ποιότητα και την τιμή του διαμαντιού, όμως στο παιχνίδι υπάρχει και ένας ακόμα παίκτης, το χρώμα του διαμαντιού. Το χρώμα σχετίζεται με την ποιότητα του διαμαντιού σε πολύ μεγάλο βαθμό και κατά συνέπεια με την τιμή του.

Η κλίμακα των χρωμάτων

Το Αμερικάνικο Ινστιτούτο για τα Διαμάντια (Gemological Institute of America) κατηγοριοποιεί τα διαμάντια ανάλογα με το χρώμα τους σε μια κλίμακα από το D έως το Z. Όσο πιο κοντά βρίσκεται το διαμάντι στο γράμμα D, τόσο πιο καθαρό θεωρείται, δηλαδή χωρίς χρώμα. Όσο προχωράει στην κλίμακα, αποκτάει ένα υποκίτρινο χρώμα, το οποίο μειώνει την καθαρότητα, την ποιότητα και την τιμή του.

διαμαντια

Χρώμα D-F

Τα διαμάντια με χρώμα D είναι τα πιο σπάνια, αφού είναι εντελώς άχρωμα. Έχουν την καλύτερη ποιότητα, όμως ελάχιστοι προτιμούν μονόπετρα με διαμάντι τέτοιου χρώματος, μιας και η τιμή είναι εξωφρενικά υψηλή. Αντίστοιχα, και τα διαμάντια στην κλίμακα E και F είναι σχεδόν το ίδιο σπάνια, ποιοτικά και ακριβά.

Χρώμα G-J

Η επόμενη ομάδα διαμαντιών είναι αυτή από το γράμμα G έως το J. Πρόκειται για διαμάντια που στο μέσο άνθρωπο μοιάζουν τελείως άχρωμα. Ο γνώστης μπορεί να ανακαλύψει μια υποψία υποκίτρινου χρώματος, η οποία όμως δεν μειώνει την αισθητική αξία του διαμαντιού. Η τιμή, ωστόσο, αυτών των διαμαντιών είναι σημαντικά χαμηλότερη σε σχέση με τα προηγούμενα και θεωρούνται η ιδανική επιλογή από άποψη σχέσης κόστους-οφέλους.

μονοπετρο δαχτυλιδι με διαμαντι

Χρώμα K-M

Στα διαμάντια αυτά, η ελαφρά κίτρινη απόχρωση είναι σχετικά φανερή, ιδιαίτερα στα μεγάλα διαμάντια. Είναι αρκετά οικονομικά και με τις κατάλληλες επιλογές στο υπόλοιπο δαχτυλίδι μπορούν να δείχνουν πολύ όμορφα.

Χρώμα N-Z

Στο τέλος της αξιολογικής αυτής χρωματικής κλίμακας βρίσκονται τα διαμάντια αυτά που έχουν ένα σαφές κίτρινο χρώμα. Θεωρούνται τα κατώτερα ποιοτικά διαμάντια και πολλά κοσμηματοπωλεία δεν πωλούν καν μονόπετρα με διαμάντια αυτής της ποιότητας.

Χρώμα δαχτυλιδιού

Ανάλογα με το χρώμα του διαμαντιού, θα πρέπει να διαλέξετε και το μέταλλο του δαχτυλιδιού. Για άχρωμα διαμάντια μέχρι την ποιότητα J, προτείνεται η πλατίνα ή ως λίγο οικονομικότερος ο λευκόχρυσος, αφού είναι πολύ ποιοτικά και ανθεκτικά μέταλλα με μεγάλη πραγματική και αισθητική αξία. Φυσικά, μπορείτε να επιλέξετε και κίτρινο χρυσό 18 καρατίων. Στα διαμάντια από Κ και κάτω, λόγω της υποκίτρινης χροιάς τους είναι καλύτερο να προτιμήσετε τον κίτρινο χρυσό που δένει καλύτερα αισθητικά και θα αναδείξει αυτό το χρώμα χωρίς να βρίσκεται σε αντίθεση με αυτό.