Πώς γίνεται ο καθαρισμός χαλιών; Βήμα προς βήμα η διαδικασία.

Ο τακτικός καθαρισμός χαλιών, τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, είναι απαραίτητος, για να ζείτε εσείς και τα παιδιά σας σε ένα υγιές και ασφαλές περιβάλλον. Μπορεί να λατρεύουμε τα χαλιά μας και το πώς αυτά προσδίδουν θαλπωρή και ζεστασιά στο χώρο μας, όμως είναι απίστευτο το πόση βρομιά μπορεί να κρύβουν, ακόμα και αν δεν το βλέπουμε. Σε ένα μόλις τετραγωνικό εκατοστό χαλιού, κρύβονται εκατομμύρια ακάρεα, τα μικρόβια που αναπαράγονται από τη σκόνη, τον ιδρώτα και τα νεκρά κύτταρα του ανθρώπου και προκαλούν αλλεργίες και αναπνευστικά προβλήματα. Έτσι, ο επαγγελματικός καθαρισμός των χαλιών μας είναι μονόδρομος, αν θέλουμε να είναι κατάλληλα για ένα σπίτι με μωρά, κατοικίδια ζώα και ηλικιωμένους ανθρώπους. Ο καθαρισμός χαλιών σε ταπητοκαθαριστήριο είναι κάτι πολύ παραπάνω από το πλύσιμο με απορρυπαντικό στο μπαλκόνι. Διαβάστε παρακάτω πώς γίνεται βήμα προς βήμα και σίγουρα θα καταλάβετε τη διαφορά.

Διαβροχή

Αρχικά, γίνεται η διαβροχή του χαλιού υπό πίεση, ώστε να απομακρυνθεί ο μεγαλύτερος όγκος σκόνης και μικροβίων. Αν το χαλί είναι χειροποίητο, τότε αυτό το βήμα παραλείπεται και επιλέγεται ο ξηρός καθαρισμός.

Μοκέτα από κοντά

Πλύσιμο με απορρυπαντικό

Η επιλογή του κατάλληλου απορρυπαντικού είναι κομβικής σημασίας για τον ορθό καθαρισμό ανάλογα με κάθε τύπο χαλιού. Στα μεταξωτά και χειροποίητα χαλιά επιλέγονται καθαριστικά σε μορφή αφρού για ξηρό καθαρισμό, ενώ στα ευαίσθητα αλλά όχι χειροποίητα χαλιά μπορούν να χρησιμοποιηθούν οικολογικά βιοδιασπώμενα καθαριστικά, τα οποία είναι απαλά με τη σύνθεσή τους και δεν αφήνουν κατάλοιπα.

Ξέβγαλμα

Το ξέβγαλμα είναι πολύ σημαντικό, καθώς τα κατάλοιπα των απορρυπαντικών είναι αυτά που προκαλούν αλλεργίες και αναπνευστικά προβλήματα ιδιαίτερα στα παιδιά. Αν έχουν χρησιμοποιηθεί βιολογικά απορρυπαντικά, το ξέβγαλμα ολοκληρώνεται πολύ γρηγορότερα και ευκολότερα, οπότε το χαλί δεν επιβαρύνεται.

Μαλακό γαλάζιο χαλί

Φυγοκέντρηση

Το επόμενο βήμα είναι η φυγοκέντρηση. Με αυτή, εξασφαλίζεται ότι θα απομακρυνθεί και το τελευταίο ίχνος υγρασίας. Στη φάση αυτή, βρίσκεται και η πιο ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στο ταπητοκαθαριστήριο και το πλύσιμο των χαλιών στο σπίτι. Στο πλύσιμο στο χέρι, είναι αδύνατο να φύγει η υγρασία, η οποία παραμένει στο χαλί για μέρες, μέχρι αυτό να στεγνώσει. Αντίθετα, με τα επαγγελματικά μηχανήματα του ταπητοκαθαριστηρίου, επιτυγχάνεται η απομάκρυνση της υγρασίας, η οποία ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για φθορές στο χαλί αλλά και την ανάπτυξη μικροβίων, στο μεγαλύτερο βαθμό.

Στέγνωμα

Τέλος, λαμβάνει χώρα το στέγνωμα. Τα χαλιά απλώνονται σε ειδικούς χώρους, μακριά από τις ακτίνες του ηλίου, οι οποίες βλάπτουν τα χρώματα του χαλιού. Ωστόσο, οι χώροι αυτοί δεν έχουν ίχνος υγρασίας, οπότε το στέγνωμα γίνεται γρήγορα και απρόσκοπτα, προτού η ενδεχόμενη υγρασία βλάψει το χαλί.Στέγνωμα χαλιών σε ταπητοκαθαριστήριο

Ποιοτικός έλεγχος

Προαιρετικά, ορισμένα ταπητοκαθαριστήρια εφαρμόζουν και διαδικασία ποιοτικού ελέγχου στο χαλί, ώστε να διαπιστώσουν την ύπαρξη μικρών φθορών, όπως τρύπες, σχισίματα και καψίματα. Η έγκαιρη αποκατάσταση τέτοιων φθορών εγγυάται ότι η ζημιά δεν θα μεγαλώσει και δεν θα γίνει πολύ δαπανηρή.