Ανατομικά στρώματα με latex: 4 λόγοι να τα προτιμήσετε

Τα ανατομικά στρώματα είναι αυτά, τα οποία είναι μέτριας σκληρότητας και προσαρμόζονται στις καμπύλες του σώματος υποστηρίζοντας τη σπονδυλική στήλη και τον αυχένα. Σε αντίθεση με τα ορθοπεδικά, ασκούν ομοιόμορφα πίεση σε όλο το σώμα και παίρνουν το σχήμα της σιλουέτας, η οποία αποκτά έτσι κατά τη διάρκεια του ύπνου ασύγκριτη άνεση. Φτιάχνονται από τρία υλικά: το latex, το memory foam και τα ανεξάρτητα ελατήρια. Τα ανατομικά στρώματα με latex είναι από τα πιο δημοφιλή στην κατηγορία τους, γιατί συγκεντρώνουν πολλά πλεονεκτήματα, τα οποία τα καθιστούν κατάλληλα για πολλούς ανθρώπους με διάφορες απαιτήσεις. Αν είστε στη φάση που ψάχνετε να αγοράσετε στρώμα, τότε οι ιδιότητες του latex είναι πολύ πιθανό να σας ταιριάζουν.

1. Φυσικό προϊόν

Το latex είναι φυσικό προϊόν, το οποίο εξάγεται από το δέντρο καουτσούκ. Αυτό σημαίνει ότι είναι οικολογικό και βιοδιασπώμενο, αλλά και ότι είναι υποαλλεργικό. Έτσι, συστήνεται σε ανθρώπους που υποφέρουν από αλλεργίες και σε όσους θέλουν να αποκομίζουν μια φυσική αίσθηση στον ύπνο τους, σε αντίθεση με τα ελατήρια.

2. Μέτρια σκληρότητα

Ένα μεγάλο δίλημμα σε όσους αγοράζουν στρώμα είναι αν θα προτιμήσουν σκληρό ή μαλακό στρώμα. Γενικά, τα μαλακά στρώματα θεωρείται ότι απορροφούν ομοιόμορφα το φορτίο του σώματος και παίρνουν το σχήμα του, ενώ τα σκληρά ότι κρατούν τη σπονδυλική στήλη σε ευθεία θέση, κάτι που είναι απαραίτητο αν κάποιος έχει εγχειριστεί στη μέση ή έχει άλλα ορθοπεδικά προβλήματα. Τα ανατομικά στρώματα από latex είναι μέτριας σκληρότητας, κάτι που σημαίνει ότι καταφέρνουν να συγκεράσουν τα χαρακτηριστικά και των δύο τύπων. Από τη μία, είναι όσο μαλακά χρειάζονται, για να αγκαλιάζουν τις καμπύλες του σώματος και να μην ασκούν υπερβολική πίεση σε ένα συγκεκριμένο σημείο, όπως τα γόνατα και οι γοφοί. Από την άλλη, δεν βυθίζονται πολύ, οπότε δεν προκαλούν πόνους στην πλάτη και τον αυχένα.

ανατομικα στρωματα μετριας σκληροτητας

3. Ιδανικά για ζευγάρια

Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν συχνά τα ζευγάρια είναι ότι η κίνηση μεταδίδεται από τη μία πλευρά του στρώματος στην άλλη, οπότε ο ένας σύντροφος ξυπνάει, όταν ο άλλος αλλάζει πλευρό. Το latex, όμως, σαν υλικό καταφέρνει να απομονώσει την κίνηση και να μην τη μεταφέρει, όταν ο ένας εκ των δύο δεν έχει ύπνο και στριφογυρίζει.

ανατομικα στρωματα για ζευγαρια

4. Ανθεκτικότητα

Τέλος, τα ανατομικά στρώματα από latex θεωρούνται τα πιο ανθεκτικά. Συγκεκριμένα, ενώ το μέσο στρώμα φθείρεται και πρέπει να αντικαθίσταται κάθε 8-10 χρόνια, το στρώμα από latex, εφόσον είναι ποιοτικό, μπορεί να έχει διάρκεια ζωής πολύ παραπάνω, συγκεκριμένα 12-15 χρόνια. Εκτός, όμως, από τη διάρκεια ζωής, αδιαμφισβήτητο είναι το γεγονός ότι το latex αντέχει στην καθημερινή καταπόνηση περισσότερο. Συγκεντρώνει πολύ λιγότερα ακάρεα από το μέσο στρώμα, απορροφά αποτελεσματικά την υγρασία και δε μυρίζει. Έτσι, συμβάλλει στην καλύτερη υγιεινή, η οποία με τη σειρά της έχει ως αποτέλεσμα και συνολικά λιγότερες φθορές στο στρώμα.

ακαρεα